Baby wil niet slapen

Wat bij het ene kindje zo vanzelfsprekend kan lijken, is dat bij een ander kind soms helemaal niet. Je baby kan moeilijk inslapen of je baby wil niet slapen, het gebeurt bij genoeg ouders met baby’s en het kost behalve veel energie ook ┬áveel frustratie. Slapen is zo belangrijk voor kinderen en natuurlijk ook voor hun ouders; met te weinig slaap functioneert nu eenmaal niemand optimaal.

Er zijn veel dingen die je kan doen om toch zoveel mogelijk te zorgen dat je kindje makkelijk en vlot slaapt, al zal iedere baby wel eens een slecht moment hebben. Tandjes die doorkomen, buikkrampjes, een opkomende verkoudheid of oorpijn, allemaal oorzaken voor een vaak onrustige en verdrietige baby die niet wil slapen en alleen maar kan huilen.

Zorg bijvoorbeeld voor een vast bedritueel, doe iedere keer voor het slapen gaan dezelfde dingen. Een badje, omkleden, nog even knuffelen of een verhaaltje als je kind al ouder is, op die manier herkent het de signalen van ‘naar bed gaan’ en zal het snel rustig worden. Een fijne uitleg over onder andere een goed bed ritueel kan je hier bekijken:

Heel belangrijk is ook om goed te kijken naar de behoefte van je baby of kindje: een moe kind zal soms wat drammerig worden, veel in zijn ogen wrijven, gapen, blozen, je leert die signalen vanzelf herkennen bij je eigen kindje en als je daarop inspeelt, zal het ook makkelijk in slaap vallen. Een oververmoeid kind of een opgewonden kind zal maar lastig slapen en moeilijk tot rust te krijgen zijn. Hulp nodig met uw toekomstige kindje? Kijk is op deze website: http://www.kraamzorgdetoekomst.nl/over-ons/

Als je baby overdag niet wil slapen is vaak het verkeerde moment de oorzaak, nog niet moe of juist te moe. Wil je baby ‘s avonds niet slapen dan doet juist bovengenoemd bedritueel veel deugd, omdat het op die manier een gewoonte zal worden en de herkenning van het ritueel ook rust zal geven.

Bron: http://www.allesoverkinderen.nl/ne_slaap.htm

Veel baby’s die niet willen slapen huilen ook erg veel, uit onrust of ongemak. Een baby die rustig huilt maar snel in slaap valt, kan je gewoon laten liggen. Merk je echter dat je kindje alleen maar meer en harder gaat huilen, ga het dan zeker troosten en kijk wat er zou kunnen zijn.

Meer informatie daarover vindt je op: https://www.oeiikgroei.nl/baby/slapen/laten-huilen-of-troosten/

Het bevestigt voor je kind dat het niet alleen is wanneer het zich niet goed voelt en het geeft ook vertrouwen. Een kind zal zich beter hechten wanneer het gehoord wordt door de ouders en er gereageerd wordt met rust en aandacht op pijn, ongemak of gewoon verdriet.

Meer info over dit fenomeen vindt je op http://www.opvoedadvies.nl/hechting.htm

Sommige kinderen kunnen enorm veel baat hebben bij een hele oude techniek: inbakeren. Door het stevig in te stoppen bij de armpjes en beentjes kan het alleen maar rustig liggen in plaats van te maaien en bewegen en het inpakken zelf geeft een geborgen en veilig gevoel en daardoor al snel rust. Inbakeren is geen goed idee bij kinderen met koorts of problemen aan de luchtwegen omdat ze hun warmte niet kwijt kunnen en bij problemen aan de luchtwegen nog lastiger kunnen ademen en bewegen. Ook baby’s rond 6 maanden en ouder worden beter niet meer ingebakerd: op deze leeftijd leren ze zich van hun rug op hun buik te draaien en dit is wanneer ingebakerd een risico voor wiegendood.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Inbakeren