Griep bij kinderen, volwassenen en ouderen

Griep of verkoudheid: we hebben er allemaal wel eens mee te kampen. Zowel kinderen, volwassen als ouderen krijgen te maken met het virus en gemiddeld eens per jaar moeten we er aan geloven: een verstopte neus, een pijnlijk schrale keel en het gevoel van een hoofd vol watten. Heeft jouw baby griep, je kind een verkoudheid of heb jij last van het virus? Wil je het risico op griep verkleinen? Lees hier meer over het hoe en wat van een koutje, de oorzaken en verschijnselen, wat je er tegen kunt doen en hoe je de verkoudheid of griep voor kunt zijn. Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Verschil tussen verkoudheid en griep bij kinderen

Griep en verkoudheid: het wordt vaak met elkaar verward. Dat is ook niet zo raar: het griepvirus en de verkoudheidsziekte hebben veel gemeen en de symptomen en klachten komen vaak overeen. Toch zit er een groot verschil tussen de twee ziekten. Verkoudheid is duidelijk iets anders dan griep. Ze worden beiden veroorzaakt door een virus, maar griep zorgt over het algemeen voor hevigere en ernstigere verschijnselen dan een verkoudheid. Ook is het virus gevaarlijker dan het vatten van een kou. Mede daarom is er in Nederland een vaccin verkrijgbaar tegen de griep, welke het risico op de griep kan beperken. Deze prik is niet beschikbaar voor verkoudheid. Bij griep is het mogelijk dat je last krijgt van (hoge) koorts, wat bij verkoudheid doorgaans niet het geval is. Echter, in beide gevallen kan je het flink te pakken krijgen. Zowel verkoudheid als griep kan ervoor zorgen dat je enkele dagen tot een week op bed zal moeten liggen. Het lichaam krijgt een grote taak ter herstel en heeft daarvoor de nodige rust nodig. Het kost immers veel energie en die wordt allemaal opgebruikt voor het herstel.

Oorzaak en gevolg griep bij kinderen

Zowel griep als verkoudheid betreft een besmettelijke ziekte. Dit betekent dat het virus opgelopen kan worden wanneer je in aanraking komt met andere mensen, welke het virus bij zich dragen. Denk bijvoorbeeld aan grote groepen mensen of op een kinderdagverblijf: het virus wordt vaak meegedragen, ook wanneer de ‘drager’ ervan niet of nog niet ziek is geworden. Eén keer niezen, hoesten of gewoon na het voeren van een gesprek kan het virus doen overslaan. Wil je meer lezen over de mogelijke oorzaken van het griep- of verkoudheidsvirus? Kijk op de pagina oorzaken, of op de pagina verschijnselen voor de gevolgen van het virus. Gelukkig leidt een verkoudheid of griep niet tot haarverlies of iets dergelijks.

Preventieve maatregelen griep bij kinderen

Een gemiddelde persoon wordt zo’n 1 tot 5 keer per jaar onderworpen aan een griep of verkoudheid. Tientallen tissues, keelsnoepjes en zakdoeken verder lijkt er nog altijd geen einde aan te komen. Snotteren, sniffen en hoesten… veel voorkomende en algemeen bekende griep verschijnselen. Het is niet alleen vermoeiend en vervelend, maar kan zo nu en dan ook zorgen voor flink wat beren op de weg. Een belangrijke afspraak, een feestje of een bijzondere gelegenheid op de planning? Een griep is natuurlijk nooit gewenst, maar met een belangrijk evenement op de agenda is een verkoudheid of griep uiteraard allerminst welkom. Er zijn een aantal preventieve maatregelen die je kunt treffen. Hierdoor neemt de kans op een verkoudheid of griep af en ben je sterker gewapend tegen de vervelende ziekte.

Omdat er verschillende soorten virussen bestaan als het gaat om griep of verkoudheid, is het lastig immuun (resistent) te worden tegen de ziekte, waardoor je de problemen lastig kunt voorkomen. Soms kan je helaas niet anders dan je eraan onderwerpen en de ziekte uit te zitten. Toch neemt dat niet weg, dat er een aantal preventieve maatregelen zijn die het risico op het griepvirus of de verkoudheid kunnen verkleinen. Lees hier meer over het voorkomen van griep of verkoudheid.

Heb je het koud- of griepje onverhoopt al te pakken? Lees hier hoe je er zo snel mogelijk vanaf komt.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *