Verkoudheid en griep: oorzaken

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, welke over het algemeen vooral van mens tot mens zal worden overgedragen. Het is (erg) besmettelijk en het virus speelt vooral op tijdens de winterperiode. De weerstand is in deze tijd minder dan ‘gewoonlijk’, vanwege toenemende kou en vochtigheid. Het virus krijgt zo een grotere kans om zich te nestelen en tevens te verspreiden. Logischerwijs zijn daarom meer mensen ziek in de herfst- of winterperiode. Toch is het een hardnekkig misverstand, dat naar buiten gaan zonder jas de kans op verkoudheid of griep zou vergroten. Het zit hem vooral in het samenzijn met anderen en met name binnen kleine ruimten. Deze vergroten het risico op verspreiding van het virus en daarmee is de oorzaak van griep en verkoudheid ook te zoeken binnen het dagelijks contact met derden.

Besmetting

De besmetting van het verkoudheidsvirus vindt over het algemeen plaats, op het moment dat aanraking onder personen plaatsvindt. Wanneer de drager bijvoorbeeld net geniesd heeft of hij of zij net aan de neus of oor gezeten heeft. Een simpele handdruk of aanraking kan voldoende zijn om het virus te doen verspreiden. Ook het vastpakken van een trapleuning of deurkruk is een echte boosdoener wanneer het gaat om besmetting. Probeer daarom, wanneer je verkouden bent, je gezicht zo min mogelijk met je handen aan te raken. Ook wanneer je vermoed dat je een kans loopt het virus te krijgen, vermijd zo veel mogelijk contact met je eigen gezicht: het virus treedt het lichaam immers binnen via keel- en neusholtes.

Uitbreiding van het virus

Het virus begint vrijwel altijd in de neus, aangezien dit een gevoelig gebied is. Vervolgens zal het virus zich uitbreiden door het hoofd en lichaam, waardoor de oorzaak van de verkoudheid vanaf dat moment lastiger te traceren is. Je krijgt te maken met overige symptomen zoals snotterigheid en keelpijn en je vormt tevens zelf een bron van besmetting voor anderen. Indien mogelijk, kan je daarom beter kleine ruimten en grote groepen mensen vermijden. Zo verklein je de kans op het doorgeven van het virus.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *