Symptomen verkoudheid en griep verschijnselen

Symptomen verkoudheid; verstopte neus, een zere keel, last bij het slikken en een hoofd vol met snot? Ja: de kans is groot dat je te maken hebt met verkoudheid- en/of griep verschijnselen. Deze en andere symptomen zijn belangrijke verschijnselen van zowel griep als verkoudheid. Er bestaan veel verschillende vormen van verkoudheid en griep, maar de kans is groot dat je regelmatig last hebt van niesbuien en een vervelende kriebel- of pijnlijke hoest.

Symptomen verkoudheid; hoesten en hoofdpijn, de eerste verschijnselen

Het wordt genoemd als één van de meest vervelende en eerst opkomende kwalen tijdens de griep of verkoudheid: hoesten. Het hoesten zorgt ervoor dat je je snel beroerd en vermoeid kunt gaan voelen. Daarnaast kun je last hebben van een dichte neus, die je probeert op te halen – wat niet lukt. Wanneer je speeksel probeert weg te slikken, treedt een scherpe en stekende pijn op in de keel. Dit alles kan, tot overmaat van ramp, niet alleen zorgen voor een chagrijnig en geïrriteerd gevoel in het lijf, maar ook een bonzend hoofd vanwege de inspanningen. Hoofdpijn is het gevolg van veel druk op de hersens en/of de rest van het lichaam. De hersenpan schuurt tegen de binnenkant van de schedel aan en zorgt voor bonzingen en steken in het hoofd. Wanneer je naast de zojuist genoemde verschijnselen tevens last hebt van koorts, is de kans op hoofdpijn aanzienlijk groter. Echter, koorts komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen, waarbij deze bij de laatste groep veelal beperkt blijft tot een lichte verhoging. Al met al zorgen verkoudheid verschijnselen en griep symptomen voor een vermoeid, beroerd gevoel en ben je verre van fit. In dit geval is het een goed idee een dag thuis te blijven en uit te zieken op bed of op de bank.

Duur van verkoudheid of griep

Over het algemeen zal je ongeveer een week last hebben van verkoudheidsverschijnselen. Vervolgens zullen deze geleidelijk aan – of plots – verdwijnen, waarna je je snel weer beter zult voelen. Het kan zijn dat je nog even last hebt van enkele symptomen, omdat het lichaam nog wat tijd voor herstel nodig heeft. Wat nasnotteren, kuchen of het verlangen naar extra slaap is dan ook niet vreemd. Maak je in dit geval geen zorgen: dit hoort er allemaal bij. Heb je last van een chronische ziekte, zoals bijvoorbeeld astma? In dit geval is de kans groot dat je wat gevoeliger zult zijn voor verschijnselen en symptomen. Met name bij de verkoudheid zullen verschijnselen als keel- en hoofdpijn heviger zijn en zorgen voor ongemak. Al met al zullen de verkoudheids- en griepverschijnselen vanzelf weer verdwijnen: het is een kwestie van uitzieken.

Maak je je desondanks toch zorgen? Neem contact op met de huisarts. Hij of zij kan je informeren en een op de situatie afgestemd advies brengen.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *