Verkoudheid of griep: hoe kom je er vanaf?

Heb je het virus onverhoopt al te pakken? Zijn de snotterneuzen en de zakdoeken al op de voorgrond en lig je gestrekt op de bank? Dat is flink balen. Maar er zijn een aantal dingen die het herstel kunnen bespoedigen. Houd er rekening mee dat er geen geneesmiddel bestaat tegen de verkoudheid zelf. Het virus kan niet met een geneesmiddel worden bestreden, waardoor het van belang is de tijd te nemen voor het ‘uitzieken’. Over het algemeen geeft de verkoudheid een beroerd en vermoeid gevoel, welke tezamen gaat met bijvoorbeeld hoofdpijn en hoesten. Deze verschijnselen van verkoudheid zijn echter wel te verminderen of zelfs te laten verdwijnen, middels diverse geneesmiddelen, medicijnen of aanverwante producten. Denk hierbij aan oor-, neus- en keeldruppels, een paracetamol of ibuprofen of andere middelen tegen specifieke klachten en kwalen. Ondertussen is het lichaam hard bezig met het strijden tegen en verwerken van het virus, waardoor na ongeveer een week de ziekte vanzelf weer over is gegaan.

Neus- en oordruppels bij verkoudheid

Zoals hierboven geopperd, kan je de verschijnselen van verkoudheid verhelpen door bijvoorbeeld neus- of oordruppels bij de apotheek te halen. Je kunt er op deze manier in ieder geval voor zorgen dat de verkoudheid beter te verdragen wordt. Je kunt er onder andere voor zorgen dat de verstopping in je holtes af zal nemen, of zelfs dat deze helemaal zullen verdwijnen. Ook middeltjes met menthol kunnen pijn verlichten en zorgen voor een goede werking. Tot slot is een voldoende en goede nachtrust erg belangrijk. Drink voldoende water of andere vochthoudende dranken, aangezien de verkoudheid op deze manier sneller af kan nemen.

Pijnstillers en hoestdrank bij verkoudheid

Heb je last va hoofdpijn of ben je veel aan het hoesten? Ook deze verschijnselen kunnen worden verminderd of verholpen. Vraag om advies bij de huisarts of apotheek of ga zelf op zoek naar een goede hoestdrank, waarmee de pijn en klachten worden verminderd of verdwijnen. Hoestdrank geeft de keel wat rust en verzachting, waardoor herstel wordt bespoedigd en je minder last hebt van de uitwerkingen van de verkoudheid. Wanneer de verkoudheid erg hardnekkig is, wordt er zo nu en dan gesproken over de mogelijkheid tot verhelpen van verkoudheid middels antibiotica. Dit is echter niet mogelijk, gezien het feit er bij de verkoudheid geen sprake is van een bacterie die kan worden aangepakt door het geneesmiddel antibiotica.

Wil je meer weten over specifieke genees- of verzachtende middelen bij jouw verkoudheid? Vraag je huisarts of apotheker om advies.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *