Kind of baby verkouden: wat nu?

Heeft jouw baby griep of is jouw kind verkouden? Wanneer kinderen of baby’s – of, in een erger geval meerdere binnen het gezin – verkouden zijn of griepverschijnselen hebben, is het soms moeilijk te beslissen en weten wat je moet doen. Het is een akelig gezicht om je kind te zien hoesten, snotteren en slikken en nog erger wanneer deze daardoor pijn heeft of niet kan slapen. Het is logisch dat je je als ouder zorgen maakt, maar wees niet te snel ongerust. Vaak is een verkoudheid of griep niet ernstig en gaat deze vanzelf weer over. Het kan echter een hardnekkig virus betreffen en een nare verkoudheid kan ervoor zorgen dat het lichaam een tijdje nodig heeft tot het volledig hersteld is.

Voorkomen verkoudheid kinderen

Wanneer je verkoudheid of griep bij jouw baby wilt voorkomen, is het belangrijk hen van voldoende frisse lucht te laten genieten. Zorg dat ze lekker lang en veel buitenspelen, waardoor ze veel zuurstof en lichaamsbeweging krijgen. Daarnaast is het belangrijk te letten op de voeding van het kind. Veel peuters en kleuters blijken ziek te worden vanwege teveel aan snoep, zoet en andere lekkernijen. Veel kinderen hebben vandaag de dag dan ook overgewicht, wat het immuunsysteem en de weerstand aantast. Hierdoor is de kans op griep en verkoudheid groter dan bij een ‘gezond’ lichaam. Wil je kind toch iets te snoepen? Geef ze eens dadels, vijgen, een appeltje of rozijnen.

Griep symptomen bij verkoudheid kinderen verlichten

Wanneer je kind of baby de griep of verkoudheid al te pakken heeft, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de klachten te verlichten en de pijn te verzachten. Ga voor kindvriendelijke middeltjes, zalfjes en druppels die je kunt halen bij de dichtstbijzijnde apotheker. Heeft je kind of baby het erg benauwd? Draai de douche open op de hoogste stand en laat de stoom de badkamer vullen. Controleer of de badkamer niet te warm is. Wanneer deze op aangename temperatuur is, ga even met je baby of kind zitten of staan. Het vocht, welke in de lucht hangt, zal de luchtwegen verschonen en het vastzittend snot doen loskomen. Op deze manier wordt ademhalen makkelijker en zullen de klachten verminderen.

Uitzieken verkoudheid kinderen

Niet alleen bij volwassenen, maar ook bij baby’s en kinderen geldt: uitzieken. Voldoende nachtrust, een dag of paar dagen geen school of andere activiteiten en daarmee het lichaam de kans geven tot herstel. De verkoudheid of griep bij kind of baby gaat meestal vanzelf over. Twijfel je toch of maak je je zorgen? Neem contact op met de huisarts of breng een bezoek aan de apotheek. Hij of zij kan jou een advies geven, passend bij de situatie.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *